Polyvalent centrum

Op 1 december 2015, over deze onderwerpen: Financiën, Gemeentebestuur, Inspraak, Kerken, Openbare werken, polyvalent centrum

Het gemeentebestuur van Zwalm kiest er nu toch voor om een peperduur nieuw polyvalent centrum te bouwen. Ze nodigt daarvoor elke Zwalmenaar uit op een bewonersbijeenkomst. De N-VA afdeling van Zwalm vraagt zich af of het bestuur echt wel beseft waar het mee het bezig is. Men kiest ervoor om een paar miljoen euro’s uit te geven aan een nieuw gebouw terwijl er in onze gemeente tal van andere oplossingen voor handen zijn.

Zwalm beschikt over een rijk patrimonium van waardevol erfgoed. Zo vind je er twaalf prachtige kerken in terug. Door de enorme afname van het aantal erediensten staan die zo goed als leeg. N-VA Zwalm vindt dat die kerken een nevenbestemming moeten krijgen. Dit betekent in de eerste plaats dat de kerk nog kan dienen voor belangrijke momenten in het leven (doopsel, huwelijk en begrafenis), maar tevens ten dienste kan staan van de lokale gemeenschap of verenigingen. Op die manier wordt dat (ene) polyvalent centrum overbodig.

In Kerk en Leven konden we al lezen dat het dekenaal plan gewijzigd wordt. De kerk van Nederzwalm wordt nu de hoofdkerk en niet meer deze van Munkzwalm. Waarom worden de mogelijkheden van Munkzwalm niet verder onderzocht? De kerk van Munkzwalm is trouwens de enige kerk die op geen enkele manier beschermd is en die zich het beste leent voor nevengebruik door verenigingen, maar bijvoorbeeld ook voor de school die kampt met plaatsgebrek.

Het is essentieel dat in tijden van crisis de gemeentelijke financiën nuttig besteed worden en de schulden niet opgestapeld voor de komende generaties. Wanneer men op die manier ook nog waardevol erfgoed van leegstand en verval kan redden, is het onbegrijpelijk waarom het gemeentebestuur blijft kiezen voor dit dure miljoenenproject. N-VA Zwalm zal zich daarom verder inzetten om een nieuwe invulling te zoeken én te vinden voor onze kerken die ook het karakter van onze 12 dorpen bepalen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is