Blijven investeren in dure cultuurprojecten?

Op 21 september 2012

VOORZWALM EN CD&V (MEERDERHEID)

«We deden meer met minder geld»

«Ik denk dat de bevolking graag deelgenomen heeft aan de diverse culturele projecten. Het is trouwens verkeerd te menen dat deze veel geld zouden gekost hebben», vertelt burgemeester BrunoTuybens (voorZwalm). «De cultuuruitgaven in Zwalm zijn nog steeds lager dan in vergelijkbare gemeenten. Wij kunnen dit goedkoper doen, door de inzet van de vele tientallen vrijwilligers. Bovendien deden we beroep op subsidies die vroeger steeds naar andere steden en gemeenten gingen. Op die manier deden we dus méér met minder middelen. Ik ben er van overtuigd dat culturele activiteiten de bevolking erg versterken. In tijden Dat het wat moeilijker is voor vele mensen, investeren we graag in buurtwerking eng emeenschapsbetrokkenheid.»

«We moeten zorgen dat we een warme samenleving krijgen, maar ik zou het kleinschaliger gedaan hebben», zegt ook CD&V-lijsttrekker Eric De Vriendt. «We mogen wel nog eens zeggen dat buurtwerker Filip Loobuyck zijn verdienste heeft gehad.»

OPEN VLD EN N-VA (OPPOSITIE)

«Korte termijneffect»

«De grootse culturele projecten van de afgelopenjarenwerdenwel gesmaakt door de inwoners.En terecht»,bedenkt Karen De Colfmacker (Open Vld). «Voor ons zit het probleem in het hoge kostenplaatje en het korte termijneffect. Met dure, megalomane projecten bereik je op lange termijn niets. Het mooiste bewijs dat het Toer d’Amour-project slechts op korte termijn scoort,was voor mij de afwezigheid van zowel de buurtwerker, het gemeentebestuur als de Beerlegem naar op de opening van de rommelmarkt op Kermis Beerlegem. Daar stoor ik mij aan. In Meilegem slagende vierkoppels van De Meilpaal er al een aantal jaren in om de Meilegemnaren samen te brengen, los van Toer d’amour. Ik zou veel liever per dorp een aantal mensen motiveren om iets op poten te zetten.»

«Men zou de verenigingen ook meer moeten betrekken bij activiteiten zoals de Zwalmgames», bedenkt N-VA-lijsttrekker Louis Ide. «Dat zou de gemeente een pak minder geld kosten. De verenigingen zouden ook kunnen vergoed worden,waardoor je automatisch ook vooreen soort subsidie zorgt.» (TVR)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is