Rozebeke voorlopig beschermd als dorpszicht.

Op 23 februari 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed

Vele Vlamingen kennen Rozebeke bewust of onbewust. Ze fietsten of wandelden langs “de kathedraal van de Vlaamse Ardennen” of aanschouwden het authentieke dorp in een film. Wie naar de “De Ronde” keek of “Allez Eddy” zag Rozebeke op het scherm. Rozebeke mag terecht een filmdorp genoemd worden.

Minister-president Geert Bourgeois: “De dorpskern van Rozebeke, een klein woon- en landbouwdorp gelegen in de Zwalmvallei, behield zijn historisch gegroeid karakter met zijn unieke structuur en configuratie, die teruggaat tot de late middeleeuwen en die duidelijk herkenbaar is op historische kaarten.

Het geheel van de voetwegen, het klein bouwkundig erfgoed, de hekken en afsluitingen, de kasseiverharding op het dorpsplein, de pastoriemuur, het houtig erfgoed en de erfbeplantingen, de taluds bepalen in grote mate mee het landelijke beeld en de identiteit van het dorp Rozebeke dat hiermee een van de gaafst bewaarde dorpen van Vlaanderen is en dus een bescherming verdient”.

Louis Ide: “N-VA Zwalm heeft er nooit een geheim van gemaakt dat erfgoed belangrijk is. Vanuit de oppositie hameren we al vele jaren op het bewaren van ons erfgoed. Het biedt immers kansen. We hebben steeds de strijd met vele Zwalmenaren gevoerd om deze dorpskern te beschermen. We zijn daarom blij dat onze minister-president, bevoegd voor erfgoed, ons de spreekwoordelijke duw in de rug heeft gegeven.

Freddy Huyghebaert: Door de voorlopige bescherming van Rozebeke als dorpszicht kan nu niet zomaar eender welke bouwpromotor iets neerpoten in de dorpskern. Het zal moeten gebeuren in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed dat er over zal waken dat nieuwe initiatieven passen in het historische kader van Rozebeke. Op die manier zullen onze kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van het pittoreske Rozebeke!

De erkenning komt juist op tijd. Het was helaas niet de eerste keer dat ons erfgoed in het gedrang kwam.  Als N-VA Zwalm afdeling vinden we al langer dat het bestuur geen visie heeft op erfgoed. Dit is nochtans van het grootste belang voor onze gemeente. Het is bepalend voor het streektoerisme en de leefbaarheid van onze gemeente. Bovendien zorgt het voor een band met ons verleden. We stelden hierover al geregeld kritische vragen in de gemeenteraad. Jammer genoeg legde de meerderheid de kritiek gewoon naast zich neer. 

Na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, volgt binnen de negen maanden de definitieve bescherming.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is