Nieuwjaarsreceptie N-VA Zwalm

Op 29 januari 2017, over deze onderwerpen: Activiteiten

SPEECH NIEUWJAARSRECEPTIE

Beste vrienden, beste Zwalmenaren,

Vooreerst nog een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar voor 2017, ook al zijn we reeds 29 januari… de Vlaamse traditie wil dat nieuwjaarswensen kunnen tot eind januari. 
En daar wil ik het even over hebben, onze tradities, onze normen en waarden.
We zijn hiervoor op een speciale plek samengekomen, nl in de prachtige kerk van Sint-Blasius Boekel, één van onze mooie Zwalmse dorpen.
Deze kerk én o.a. het orgel behoren tot ons erfgoed, ons patrimonium, waar onze voorouders generaties lang aan gewerkt en toe bijgedragen hebben, evenzo aan de dorpsschooltjes en de gemeentezaaltjes.
Zoals een bekend politicus onlangs nog zei : “ het is ons patrimonium en het is onze plicht om het in ere te houden en dus ook te onderhouden”.
Kortom, ons gemeentelijk patrimonium is van ons allemaal, er is geen draagvlak om bijna alles in de uitverkoop te zetten, de kerk, de oude school, het zaaltje, etc. zijn gebouwen met een ‘ziel’ en uitermate geschikt om jong en oud samen te brengen en van daaruit te proberen om terug een warme samenleving te creëren in onze dorpen, m.a.w. al dit erfgoed is eigendom van de gemeenschap, en niet van het gemeentebestuur, zoals het huidig bestuur in Zwalm het zich toe-eigent. Onze 'burgermoeder' claimt -volledig onterecht- dat alles van ‘hen’ is , en niet van ons allemaal , en dat ze ons erfgoed zomaar in de uitverkoop mag zetten. 
De opbrengst van deze 'uitverkoop' wordt nu in een stuk kil en koud beton gestoken. Zelfs een symbool van onze cultuur en onze waarden, nl. onze boeken, dreigen 'begraven' te worden in een kelder-bibliotheek, dit alles met als doel een ‘gedenksteen’ met de namen van de huidige bewindsvoeders. Inderdaad, hoe diep kan men vallen ….
Om zich hiervoor te verantwoorden en in te dekken worden bovendien de woorden van onze minister- president Geert Bourgeois en zijn kabinet verdraaid en bewust verkeerd uitgelegd aan de bevolking. Hieruit kan men enkel besluiten : hoe kan men deze mensen nog vertrouwen?
Nog niet zo lang geleden werd er hier en in de kapel van Wijleghem, maar ook in andere Zwalmse dorpen, gedoopt , getrouwd en uiteraard ook gefeest, kwamen jong en oud bijeen. Met het nieuwe kerkenbeleidsplan van de gemeente is dit jammer genoeg niet langer meer mogelijk, en ondanks het feit dat er nog regelmatig vele aanvragen zijn om dit wel nog te kunnen doen, blijft het huidig bestuur er 'potdoof' voor. 
Niettegenstaande er nog voldoende ruimte voorhanden is op alle begraafplaatsen, worden de mensen verplicht hun nabestaanden te begraven op de nieuwe ‘project’- begraafplaats in Nederzwalm.
Dit alles werd beslist zonder inspraak van de kerkraden, zonder te luisteren naar de bevolking. 
Waar N-VA wil toe komen, is de authenticiteit van ons 12-dorpenparadijs in ere te houden, en zonder er evenwel een Bokrijk van te maken, zeggen we evenzeer neen tegen een dreigende 'kakofonie'. 
Een kakofonische 'bouwwoede' zoals bv. het in eerste instantie goedkeuren van de bouw van een appartementsblok op nauwelijks een 10-tal meters van een prachtige, waardevolle en bovendien beschermde pastorie te Munkzwalm, om deze laatste vervolgens te koop te stellen…….
Vernieuwing, nieuwbouw, en vooruitgang kan, en moet kunnen, maar steeds met respect voor de omgeving, de natuur, en de schoonheid van onze dorpskernen.  
Met de woorden van onze voorzitter Bart de Wever op zijn recente Nieuwjaarstoespraak indachtig : we zullen onze waarden en tradities nooit of te nimmer opgeven ! Telkenmale één van onze mooie dorpen bedreigd wordt door megalomane vastgoedprojecten, zullen wij alles in het werk stellen om dit te voorkomen 
N-VA Zwalm heeft vanuit de oppositie steeds zoveel mogelijk constructief meegewerkt. Voorbeeld hiervan is de Zottegemsesteenweg, al jaar en dag een echt ‘patattenveld’ die dankzij onze tussenkomst dit jaar nog helemaal zal worden vernieuwd. Eerstdaags wordt eveneens definitief beslist over de bescherming van het dorpszicht van Rozebeke, om ook dit dorp te vrijwaren van onherroepelijke, ongepaste nieuwbouwprojecten.
Onze goede voornemens voor dit jaar : met de Zwalmenaren te gaan praten en te luisteren naar hun zorgen, verzuchtingen, en vooral naar hun voorstellen voor een beter samenleven, naar de Zwalmenaren toe stappen en hen écht de tijd en ruimte geven om hun zeg te doen. Met andere woorden: werkelijk in DIALOOG gaan met de bevolking van Zwalm en effectief rekening te houden met hun voorstellen en opmerkingen, en niet te vervallen in holle frasen en (politieke) beloftes, om SAMEN te komen tot een voor alle Zwalmse dorpen kernversterkend beleid met een degelijke langetermijnplanning en -visie, en brede ondersteuning van de lokale economie.
Ook het behoud van onze natuur en ons prachtige landschap behoort tot onze prioriteiten.
Dit is waar N-VA Zwalm ten volle voor gaat, niet alleen voor 2017, maar ook voor de komende jaren.


Freddy Huyghebaert
voorzitter N-VA Zwalm

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is